Beleving, in plaats van wanden met fotoprints
Hoe kun je ruimtes zodanig aankleden dat je ouderen met dementie een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen kunt geven, in plaats van 'beleving' die leidt tot verwarring en onzekerheid?
RUIMTES DIE GEVOELSMATIG HOUVAST GEVEN
In het voorgaande artikel beschreven we op een simpele manier hoe een persoon met dementie zich van tijd tot tijd voelt ten opzichte van zijn of haar omgeving.
Een woonomgeving met een ontregelend decor, dat een totaal andere setting suggereert, leidt dan vaak tot onrust en verwarring.
Ouderen met dementie hebben op momenten van onzekerheid en onduidelijkheid in hun omgeving behoefte aan herkenning en houvast. Wat kun je hen in zo'n situatie bieden?
- een sfeer en een inrichting die je duidelijke en ondubbelzinnige informatie geeft over de plek waar je bent - namelijk: een woonruimte. Een gastvrije, veilige, geborgen woonruimte.
(dus ook geen onbegrijpelijke servieskarren, kopieermachines etc. in de huiskamer...)
Zie ook: Rust en duidelijkheid of een ratjetoe
- logica in de ruimte, zodat je je intuïtief kunt oriënteren: een doorgang, waarachter je iets ziet wat duidelijk is; licht op plekken waar je heen kunt, duidelijk herkenbare deuren en ramen.
Zie ook: Zichtlijnen
- spullen waarvan het duidelijk is wat je ermee kunt doen. Een 'museumpje' van oude voorwerpen is dat niet. Voorwerpen die niet logisch in je herinnering horen, of niet logisch thuishoren op deze plek, maken je ook weer onzeker.
Zie ook: Wat is vertrouwd?
- voorwerpen die je herkent, waar je vanuit je onbewuste herinnering van weet hoe ze werken: dit is een wastafel, dus ik weet hoe die kraan werkt.
... en dat is óók beleving!
Beleving van een herkenbare sfeer, van herkenbare voorwerpen, in een logische ruimte:
een ervaring die overeenkomsten heeft met de herinnering van ruimtes die je ergens in je geheugen hebt opgeslagen.
Dat is een beleving die rust en vertrouwen geeft.